Günlük hayatınıza devam ederken bir sabah yanınızda yenidoğan bebekle uyandığınızı ve birdenbire anne olduğunuzu düşünün! Hiç bir zihinsel, bedensel, psikolojik hazırlık olmadan kucağınızda minik bir yavru! Muhtemelen ne yapacağınızı bilemeden korkuyla ambulansı, doktoru, polisi ya da en iyi ihtimalle annenizi arardınız. O bebeğin annesi olduğunuzu hissetmek de epey zamanınızı alırdı… Neyse ki doğa ana bizim için herşeyi en ince ayrıntısıyla planlamış. Ne mutlu ki anne olmaya hazırlanmak için ortalama 40 haftamız var. Hamileliğimiz ilerledikçe hiç bir şey yapmasak da bebeğimizle bağ kurmamız için bir çok fırsatımız olacak.
Bir yoga eğitmeni olarak taraflı olduğumu düşünebilirsiniz ama ben hamilelik sürecinde sizi bu büyük dönüşüme hazırlayacak ve sizi destekleyecek en güçlü çalışmalardan birinin hamile yogası dersleri olduğuna inanıyorum. Aslında aynı zamanda bir doula olarak, derslerin etkilerini doğumlarda da birebir gözlemleme şansım oluyor.
Hamile yogası dersinde neler mi yapıyoruz?
Hamile yogası hamileliğinizi rahat geçirmek, doğuma ve anneliğe hazırlanmak için gerekli fiziksel, zihinsel ve psikolojik çalışmalar içerir. Her bir konuya daha sonra detaylı değineceğim ama bu yazımda sizlere dersleri genel olarak anlatmak istiyorum.
Derslerde ‘asana’ dediğimiz yoga pozları yani yoga duruşları aracılığı ile fiziksel olarak güçlenir, esneklik kazanırsınız. Asanalar, değişen beden ağırlık merkezinizle uyumlanmanıza yardımcı olur, duruşunuzu düzeltir, omurganızı hizalar. Bu da (eğer patalojik bir sebep yoksa) hamilelikte ortaya çıkan bel, sırt, boyun ağrılarından kurtulmanıza yardımcı olur. Bedensel ağrılardan özgürleşmek sizi zihinsel olarak da daha özgür yapar; hamileliğinize ve anneliğe daha rahat odaklanırsınız.
Nefes çalışmaları hamile yogası derslerinin hem önemli bir parçasıdır hem de dersin bütününe yayılmıştır. Derste doğal akan nefesleri kullanmakla birlikte dersin bir bölümünü kontrollü nefes çalışmalarına ayırırız. Bu şekilde doğal akan nefeslerin daha derin, odaklı ve yavaş olmasına, nefeslerle gevşemeye bir davet sunarız. Bu çalışmaları sıkça yaparak nefes kalitenizi yani aslında yaşam kalitenizi artırmış olursunuz.
Meditasyon da nefes gibi hamile yogası derslerinin hem önemli bir parçasıdır hem de dersin bütününe yayılmıştır. Meditasyon yaparak yani dikkatinizi bu an’ın farkındalığına davet ederek endişelerden, kaygılardan uzak bir alan açabilirsiniz önünüze. An’da olmak sizi kalpten olmaya davet eder. Zamanla meditasyonu yaşamınıza kattığınızda ailesel, toplumsal baskılardan, yargılardan, koşullanmalardan uzaklaşarak kendinize yaklaşabilmeniz mümkün olabilir. Tepkileriniz, istekleriniz, duygularınız öğrenilmişliklerden değil de sizin kalbinizden gelebilir. Bu kendinize ve bebeğinize verebileceğiniz en kıymetli hediyedir.
Pelvik taban çalışmaları dersin önemli bir parçasıdır. Büyük bir kas hamağı olmasına rağmen pelvik bölge kasları bedenimizin unuttuğumuz bir parçasıdır. Oysa hamilelik, doğum, doğum sonrası, cinsel hayatımız ve yaşlılık için bu bölge kaslarını tanımak, çalıştırmak ve güçlendirmek gereklidir. Derslerde öğrenilen uygulamaları günlük hayata katmak çok kolaydır.
Gevşeme çalışmaları ise hamile yogası derslerinin en önemli parçasıdır. Dersin bütünü gevşeme ve efor içinde bir denge içerirken, dersin son 10 dakikası özellikle gevşemeyi öğrenmek için ayrılmıştır. Şavasana dediğimiz bu kısımda zihnimizi bedenimizin tüm parçaları üzerinde gezdirir ve gevşetiriz. Bir uyku hali değildir bu, yarı uykulu gibi olduğumuz ama söylenilenleri duyup algıladığımız, bilinçaltına ulaşabildiğimiz beynin alfa dalgaları ile titreştiği moddur. Bu 10 dakikalık gevşeme sonrası zihinsel olarak rahatlamış, bedensel olarak gevşemiş olursunuz. Öğrenilen bu çalışmayı doğumunuzda uygulayarak rahat ve kolay bir doğum yapmak mümküm olur.
Bebekle bağ kurmak, görsellemek, ses kullanmak, zorluklarla baş etmek dersin içeriğinde önemli yer tutar. Diğer hamilelerde bir arada olmak, ortak kaygıları ve mutlulukları paylaşmak bu dönemde güzel dostluklar edinmek hamile yogası derslerinin en önemli sosyal faydalarıdır.
Anne adaylarının desteklenmeye ve bu geçiş dönemini bir kutlama olarak yaşamaya ihtiyaçları vardır. Anneliğe doğru adım adım ilerlerken büyüyen, genişleyen, açılan bedenlere ve kalplere sevgiyle yer açılsın diye.