Hamilelik bir kadının ‘kadın’ kimliği ile yaşayabileceği en derin tecrübelerden biri. Bir çok kadın bu dönemi belirsizlikler ve güvensizliklerle dolu bir bekleyiş olarak görüyor. Oysa hem hamileliği hem de doğumu keyifli bir tecrübeye dönüştürmek, anne ve bebeğin birlikteliğini en baştan kutsamak mümkün.

Yoga, Anne Adaylarına Bir Hediye

Yoga beden, zihin ve ruh üzerinde bir çalışma. Anne adaylarını fiziksel olarak güçlendirirken, zihinsel ve ruhsal olarak da doğum ve anneliğe hazırlıyor.

Hamilelik kadınların beden ve duygularıyla derin bir ilişki içine girdikleri bir dönem. Bu dönem kendilerini daha yakından tanımaları için güzel bir fırsat sunuyor. Yoga, hızla gerçekleşen fiziksel ve psikolojik değişimleri farketmek, taşıyabilmek, kabullenmek ve değişimlerle rahat olabilmak için uygun ortam sağlıyor.

Fiziksel Etkileri

Yoga omurga üzerinde çalışarak, omurganızın daha uzun ve esnek olmasına yardımcı olur. Sadece bu çalışma bile duruşunuzda, yürüyüşünüzde bir düzelme, dengenizde artış sağlar. Hamilelikte yoga, beden ağırlık merkezinin değişmesiyle ortaya çıkabilecek bel, boyun, sırt ağrıları, kramplar gibi sorunların hafifletilmesi için idealdir.

Doğru nefes almaya başlarsınız. Hamilelikte artan kan hacmi ve oksijen ihtiyacınızı karşılamakta yoga nefesi size yardımcı olur. Kan dolaşımınız düzenlenir.

Fiziksel olarak güçlenirsiniz ve bedeninizde esneklik artar. Kol, bacak kaslarınız güçlenir, kaslar ve bağ dokular esner. Kalça, pelvis bölgesinde esneklik ile rahat bir doğuma hazırlanırsınız. Kegel egzersizleri ile pelvis tabanlı kasları güçlendirerek hamileliğin son ayları, doğum ve doğum sonrası toparlanma için hazırlık yapmış olursunuz.

Ne yazık ki ülkemizde bir çok anne, boyun, bel fıtığından mustarip. Gün geçtikçe ağırlaşan bebeğini gece gündüz onlarca kez kaldırıp indirirken, emzirirken bedeni bilinçle kullanmamaktan dolayı bitmeyen ağrılarla yaşıyor. Bedeni doğru şekilde ve nefeslerle hareket ettirme alışkanlıklarını edinmek için hamilelik iyi bir fırsat.

Zihinsel ve Ruhsal Etkileri

Hamile yogası derslerinde, hamileliğin doğasından gelen yavaşlama ve içselleşme seslerine kulak verip yogayı kendinizi yenilemek ve dönüştürmek için bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Meditasyon ve yoga, beden, zihin ve ruh bütünlüğü üzerine bir çalışma sunuyor. Endişelerden uzaklaşarak o anda mevcut olma çalışmaları anne adaylarını heyecan verici doğum anına ve anneliğe keyifli bir farkındalıkla hazırlıyor.

Araştırmalar yoganın stres hormonlarında düşüş yarattığını da kanıtlıyor. Düzenli yoga uygulaması, stres bağlantılı fiziksel ve ruhsal sorunlarda azalma yaratarak, hayatıyla bütünleşmiş, özgür, sağlıklı bireylerin oluşumuna yardımcı oluyor. Bugün bazı hastanelerde yoga ve meditasyon tamamlayıcı bir yöntem olarak uygulanmaya başladı bile.

Sağlıklı Anne, Sağlıklı Toplum

Hamile yogası anne adaylarını biraraya getirerek güzel bir topluluk ortamı sağlıyor. Sıkıntılar, endişeler, heyecanlar, doğumlar paylaşılıyor, bilinç artıyor. Sağlıklı anneler, sağlıklı bebekler, sağlıklı bireyler dolayısıyla sağlıklı toplumlar doğuruyor.

Nefes

Yogada asana (poz) ve nefes bir bütün. Hareketler nefesle birlikte akıyor. Hamilelik döneminde öğrenilen ‘yoga nefesi’ ve nefes teknikleri doğru nefes alımını sağlıyor; hamilelikle birlikte artan oksijen ihtiyacını karşılıyor; beden ve zihnin dengelenmesine böylece endişelerin yatışmasına yardımcı oluyor.

Ne Zaman Başlamalı?

Yoga hamileliğinizi fiziksel ve zihinsel olarak destekleyen bir çalışmadır. Bu sebeple hamileliğinizin en başından en sonuna kadar güvenle hamile yogası yapabilirsiniz. Dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuz dönemlerde bol bol dinlenin. Bedeninizin sesine kulak verin, doktorunuzun onayını alın ve hazır hissettiğinizde yoganıza başlayın.

Haftada Kaç Gün Yoga Yapmalı?

Haftada en az iki derse katılmanızı öneririz. Bu şekilde yoganın etkilerini daha yoğun olarak hissedebilirsiniz.

Daha Önce Hiç Yoga Yapmadıysanız?

Hiç sorun değil. Bir çok kadın yogaya hamileliğinde başlıyor ve bir çoğu da doğum sonrası yogaya devam ediyor.

Derse Gelirken  Nelere Dikkat Etmeli?

Gelirken yanınızda rahat bir kıyafet getirin. Onun dışında getirmeniz gereken bir malzeme yok.  Derse aç  ya da fazlaca yemek yemiş olarak katılmayın. Derste su içebilirsiniz. Dersi daha iyi köklenebilmek için çıplak ayakla yapıyoruz.